Ο πλούτος της κρητικής χλωρίδας!

Ο πλούτος της κρητικής χλωρίδας!

Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος !

Οι ομορφιές του νησιού είναι ατελείωτες!

Ίσως μια απλή επίσκεψη αρκεί για να πείσει κάποιον για τη μοναδικότητα του νησιού, λίγοι όμως είναι αυτοί που έχουν την τύχη να γνωρίσουν τον κρυφό της πλούτο, να γευτούν τις αγνές, παραδοσιακές της γεύσεις, και να ταξιδέψουν μέσα από τις παραδόσεις της!

Δέστε σφιχτά τις ζώνες σας, πάρτε μια βαθιά ανάσα και επιτρέψτε μας να προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε στο σπιτικό μας, στο σπίτι της γιαγιάς μας της Σωσώς και ας την αφήσουμε να μας μιλήσει για τη λεβεντογέννα Κρήτη.

 

«Όλος ο κόσμος απ΄ τη μια κι η Κρήτη απ΄ την άλλη

Ω την παντέρμη ζυγαριά, στην Κρήτη γέρνει πάλι.»

 

Ξέρετε παιδιά μου, ο Θεός μάς έχει χαρίσει απλόχερα τις πιο αγνές πηγές ευτυχίας, ομορφιάς και ευεξίας αρκεί να κοιτάξουμε με αγάπη και ταπεινότητα γύρω μας.

Η Κρήτη μας, αποτελεί το απόλυτο πάντρεμα της φύσης και των μύθων της αρχαίας Ελλάδας, όπως σε κανένα άλλο μέρος της Γης. Οι θρύλοι και οι μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας που μαθαίνουμε στα παιδιά μας, έχουν τις ρίζες τους στον Μινωικό πολιτισμό και την λατρευτική του σχέση με τη φύση.

Αν αναλογιστούμε κάποιους από αυτούς, θα δούμε ότι οι δυνάμεις και οι εκφράσεις της φύσης αποκτούν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και ενσαρκώνονται σε μυθικά πρόσωπα.

Στο ίδιο βουνό που σύμφωνα με τη μυθολογία αποτελούσε τον τόπο γέννησης του θεού Δία, συναντάμε από τις πιο αξιόλογες και πλούσιες παγκοσμίως σημασίας, κρητική χλωρίδα και πανίδα.

Ο πλούτος της κρητικής χλωρίδας αποδίδεται στη γεωγραφική της θέση, στη γεωμορφολογία του εδάφους της καθώς και στην ποικιλία των μικροκλιματικών συνθηκών.

Η χλωρίδα του νησιού μας δεν είναι μόνο πλούσια, αλλά και ενδιαφέρουσα. Πρώτον βρίσκεται σε άνθιση καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και δεύτερον το ποσοστό του ενδημισμού (δηλαδή των ειδών που φυτρώνουν ΜΟΝΟ στην Κρήτη) είναι πολύ υψηλό.

Τα πεύκα και τα κυπαρίσσια περιβάλλουν επιβλητικά το νησί μας και μια επίσκεψη στα Λευκά όρη, θα σας γνωρίσει με την Αμπελιτσιά, ένα από τα σπανιότερα δέντρα στον κόσμο.

Η κρητική χλωρίδα περιλαμβάνει τον κρητικό έβενο (ένας εντυπωσιακός θάμνος που ενδημεί μόνο στην Κρήτη), τον κρόκο των κρητικών ορέων, τη λαδανιά, την κρητική καμπανούλα, την πικροδάφνη, πανέμορφες ορχιδέες και διάφορα άλλα φυτά.

Πρωταγωνιστές όμως της κρητικής χλωρίδας είναι τα αρωματικά της φυτά, που λόγω αιθέριων ελαίων αποτελούν κύρια συστατικά στη μαγειρική, την παρασκευή αφεψημάτων και που χρησιμοποιούνται και ως θεραπευτικά για διάφορες ασθένειες.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας γνωρίσω τους αγαπημένους μου συνεργάτες στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική, που όπως ξέρετε λατρεύω!

Το θυμάρι, το φασκόμηλο, η μαλοτήρα, η αγριομαντζουράνα, το δίκταμο, η ρίγανη, το φλισκούνι, το δεντρολίβανο, η θρούμπα, ο δυόσμος και ο βασιλικός,….. τα αγαπημένα μου!

Πάντα αναρωτιόσαστε παιδάκια μου, πώς τα καλούδια μου είναι τόσο μυρωδάτα και λαχταριστά! Μόλις μάθατε το μυστικό μου!

Οι αγνές πρώτες ύλες της κρητικής γης σε συνδυασμό με την αγάπη και το μεράκι κάθε νοικοκυράς γεννούν αριστουργήματα, μικρές στιγμές ευτυχίας για τον ουρανίσκο!

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ! Απολαύστε τώρα τα καλούδια μου και θα επιστρέψω για να ταξιδέψουμε μαζί στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των μοναδικών αυτών βοτάνων.

Καλή σας όρεξη και την ευχή μου να’χετε!

 

 

Βιβλιογραφία:
  1. https://www.incrediblecrete.gr/el/cretan-flora/
  2. http://tsoumpasphotogallery.ning.com/m/group/discussion?id=2662096%3ATopic%3A272646
  3. https://www.gtp.gr/LocInfo.asp?infoid=23&IncludeWide=1&code=EGRC&PrimeCode=EGRC&Level=3&PrimeLevel=3&LocId=446&lng=1