Τα σημαντικότερα κρητικά τυριά!

Τα σημαντικότερα κρητικά τυριά!

Τα κρητικά τυριά έχουν εκατομμύρια λάτρεις ανά τον κόσμο και αναμφισβήτητα αποτελούν έναν από τους πρωταγωνιστές στο καθημερινό τραπέζι των Ελλήνων!

Οι Κρητικοί αγαπάνε πολύ το τυρί, το οποίο καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας ως: συνοδευτικό, ορεκτικό, κύριος μεζές ή και επιδόρπιο!

Ο αγαπημένος συνδυασμός όλων και ο πιο ξακουστός?? Γραβιέρα με θυμαρίσιο μέλι! Πρωινό, ορεκτικό, επιδόρπιο ή και βραδινό!

Τα σημαντικότερα τυριά της Κρήτης είναι:

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

Η Βασίλισσα της Κρήτης…η ναυαρχίδα των κρητικών τυριών!

Η ωρίμανσή της διαρκεί από 3 έως 6 μήνες και τη συναντάμε με «τρύπες» ή χωρίς.

Ένα γευστικό, βουτυράτο τυρί, ελαφρώς αλατισμένο με ευχάριστο άρωμα πρόβειου γάλακτος. Μπορεί να το απολαύσει κανείς σκέτο, αλλά το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα θα το πετύχετε αν την «παντρέψετε» με λίγο θυμαρίσιο μέλι!

Στο Λογάρι μας μπορείτε να δοκιμάσετε τόσο την κλασική κρητική γραβιέρα όσο και τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις που κυκλοφορούν, όπως γραβιέρα με μπούκοβο και γραβιέρα με θυμάρι.

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΡΗΤΗΣ

Η επιλογή όλων των μερακλήδων Κρητικών!

Ένα πιο σκληρό τυρί συγκριτικά με τη γραβιέρα, 3μηνης ωρίμανσης, το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο και γίδινο γάλα.

Η γεύση του είναι αλμυρή, κάπως πικάντικη, με ευχάριστο άρωμα και η μάζα του έχει πολλές τρύπες. Πέραν του ότι μπορεί να αποτελέσει ένα γευστικό ορεκτικό και να πρωταγωνιστήσει σε πιατέλες τυριών, θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος για τα ζυμαρικά, το παστίτσιο, το μουσακά και το σουφλέ!

ΜΥΖΗΘΡΑ Η ΑΝΘΟΤΥΡΟΣ ΜΑΛΑΚΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μια κατάσταση μπέρδεμα, αφού στην Ανατολική Κρήτη λέγεται μυζήθρα ενώ στην περιοχή των Χανίων λέγεται ανθότυρος!

Ένα μαλακό τυρί, με μεγάλη υγρασία και χαμηλά λιπαρά! Φτιάχνεται από το τυρόγαλο της τυροκόμησης άλλου τυριού,  μέσα στο οποίο προστίθεται φρέσκο γάλα που ζεσταίνεται πάλι με πυτιά. Η μυζήθρα ή ανθότυρος, μπορεί να αντικαταστήσει τη φέτα για τους λάτρεις της πιο υγιεινής και ισορροπημένης, με χαμηλά λιπαρά διατροφής.

Ο σκληρός ανθότυρος, που επίσης πολύ γνωρίζουν, στην ουσία είναι μυζήθρα αποξηραμένη και ώριμη.

ΠΗΧΤΟΓΑΛΟ ΧΑΝΙΩΝ

Η κρητική «Φιλαδέλφεια»!

Κατσικίσιο, μαλακό τυρί σαν αλοιφή! Έχει γιαουρτώδη υφή και ελαφριά υπόξινη γεύση.

Είναι «πρώτο τυρί» καθότι φτιάχνεται κατευθείαν από γάλα.

Στο Ρέθυμνο το λένε ανθόγαλο και αποτελεί το κύριο συστατικό στη χανιώτικη μπουγάτσα, στη σφακιανόπιτα και στο χανιώτικο μπουρέκι.

ΣΤΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

Το πιο αμαρτωλό γαλακτοκομικό προϊόν της κρητικής κουζίνας!

Ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής τους γίνεται με τη διαρκή ανάδευση σε σιγανή φωτιά της τσίπας (κρούστα του αιγοπρόβειου γάλακτος) με λίγο αλεύρι και αλάτι μέχρι να βγει το στακοβούτυρο στην επιφάνεια (το υπόλοιπο που μένει είναι η στάκα).

Η στάκα συνοδεύει φανταστικά τόσο τα αυγά, τις τηγανιτές πατάτες και τα μακαρόνια, όσο και το φημισμένο Γαμοπίλαφο.

 

Για την ιστορία…

Η παραδοσιακή μορφή κτηνοτροφίας έχει διατηρηθεί και στη σύγχρονη εποχή με τη μόνη διαφορά στην όλη διαδικασία να αποτελεί η επεξεργασία του γάλακτος, η οποία δεν γίνεται πλέον σε στάμνες. Τα ζώα της Κρήτης είναι ελευθέρας βοσκής και τρέφονται με τα χόρτα και βότανα της Κρήτης που έχουν ξεχωριστά αρώματα και υψηλές θρεπτικές αξίες.

Στο «Λογάρι» μας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γεύσεις των κρητικών γαλακτοκομικών προϊόντων από ντόπιους προμηθευτές μας και στη συνέχεια να προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας  τυριά για εσάς και τους αγαπημένους σας!

Βιβλιογραφία:

1.https://www.olivemagazine.gr/the-food-bloggers/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1/

2.https://www.greekgastronomyguide.gr/item/tyria-kritis/