Τα Πιταράκια της Σωσώς

Category
Salty, Sweet

«Τα μεταξωτά πιταράκια της Σωσώς…»

Έμοιαζε με μεταξωτή κουρτίνα το φύλλο της. Το άνοιγε στο σοφρά* με το λεπτό πλάστη, ωσότου γινόταν διάφανο, αέρινο.

Η γέμιση, ανάλογα με το βρισκούμενο. Άλλοτε γλυκιά μυζήθρα, άλλοτε ξυνομυζήθρα, άλλοτε συνδυασμός γλυκιάς μυζήθρας, ξινομυζήθρας και γραβιέρας, άλλοτε χορταρικά που είχε μαζέψει με τον παππού τον Γιάννη από την εξοχή: μυρώνια, καυκαλίθρες, αγριοσπάνακο, αγριομάραθα, αγριόπρασα, κουτσουνάδες, γαλατσίδες, αρχατζίκοι, λάπαθα, τσόχους, αγριοράδικα, σταμναγγάθι… Δεν υπήρχε συγκεκριμένη συνταγή. Η φύση τυλιγμένη σε ένα μεταξωτό σεντόνι, τηγανισμένη τόσο όσο να τραγανίσει, μας προκαλούσε να τη γευτούμε με ανυπομονησία, πριν καλά-καλά βγει απ’ το τηγάνι, καίγοντάς μας τα χείλη.

Με τυροκομικά, μάραθο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αιγοπρόβειο κρέας, βότανα, ρακί και μέλι φερμένα από την Κρήτη, φτιάχνουμε για σας τα πιταράκια της Σωσώς σε διάφορες παραλλαγές: Μυζηθροπιτάκια με μέλι, τυροπιτάκια με συνδυασμό τυριών, χορτοπιτάκια με μάραθο και κρεατοπιτάκια με μυζήθρα και βάρσαμο**. Συνδυάζονται με παγωμένη «τσικουδιά» ή με ροφήματα εξαιρετικών βοτάνων της Κρητικής Γης.

 

«Κοπιάστε στο Λογάρι*** μας,
μια τσικουδιά να πιείτε,
τρώγοντας τα πιτάκια μας,
την Κρήτη να γευτείτε.»

 

* χαμηλό τραπέζι, συνήθως στρογγυλό, πάνω στο οποίο ανοίγανε το φύλλο
** δυόσμος
*** κρυμμένος θησαυρός