Γαλακτοκουπάκια

Κατηγορία
Γλυκά

«Τα ξομπλιαστά* γαλακτοκουπάκια…»

Όσοι δοκίμαζαν το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς μας, της κυρά Σωσώς, λέγανε με βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο.

Η κρέμα του ανάλαφρη, λαχταριστή!

Το γλυκόξινο σιρόπι του με θυμαρίσιο μέλι, βόλτα στο περιβόλι με τις λεμονιές και στα βουνά της Κρήτης με το θυμάρι και το φλισκούνι**.

Η γιαγιά Σωσώ μάς δίδαξε ότι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική δεν είναι μόνο συνταγές. Είναι φαντασία και τόλμη! Είναι η συνεχής αναζήτηση του τέλειου! Είναι η προσπάθεια να φτάσεις στα εσώψυχα του δοκιμαστή των δημιουργημάτων σου μέσω όλων των αισθήσεών του! Είναι ταξίδια σε αχαρτογράφητα νερά!

Κάπως έτσι, σ’ ένα από τα δικά μας «ταξίδια» προέκυψε το αδιανόητο! Ξεπεράσαμε τη μαεστρία της «Σουσουράδας»! Εμπνευστήκαμε το ξομπλιαστό γαλακτοκουπάκι! Όταν το γεύτηκε η κυρά Σωσώ, δάκρυσε! Είχε επιτελέσει με επιτυχία το έργο της! Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τη γιαγιά μας να τρώει δεύτερο γλυκό!

«Το αξιόλογο αποτέλεσμα δεν το χορταίνεις. Θέλεις κι άλλο, κι άλλο!» Μας έλεγε.

Τα ξομπλιαστά γαλακτοκουπάκια-σφηνάκια, είναι χάρμα οφθαλμών, τραγανά και βελούδινα, με διακριτικά αρώματα και δροσερή γλυκάδα, μοναδική εμπειρία που ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις.

 

«Λογάρι τα καλούδια σου
δεν τα ‘χω ματαφάει,
κι εκιός**** που τα εδοκίμασε
δε τα ξελησμονάει*****.»

* στολισμένα, κεντημένα
** άγρια μέντα από την Κρήτη
*** κεράσματα, τραταρίσματα
**** εκείνος
***** ξεχνάει